október 25, 2021 Hírek Nincs hozzászólás

Tisztelt Betegeink!

 

2021. októberben ismét megnőtt a légúti tünetekkel rendelőnkben jelentkező betegek száma. Mindez összefügg a korábbi években tapasztaltakkal (a 2020. évet kivéve), ami a gyermekek óvodai és iskolai közösségben terjedő, felnőttekre ragályos, náthát okozó vírusfertőzéssel hozható összefüggésbe.

Ugyanakkor Európában, és megyénkben is jelentősen terjed a COVID19 vírus úgynevezett delta variánsa. Az ilyen COVID fertőzött egyének tünetei jóval enyhébbek, ráadásul az oltást megkapott egyének sokszor tünetmentesen vészelik át a fertőzést.

A fertőzések felét – kutatók szerint – tünetmentes fertőzött személyektől való átvitel okozza. AZ OLTÁS ugyanis NEM A FERTŐZÉS ELLEN véd, hanem a súlyos megbetegedés ellen!! A fertőzés ellen, hogy vírust hordozó cseppecskéket lélegezzünk be, a MASZK helyes hordása és a távolságtartás a megfelelő módszer.

Különösen fontos ez az orvosi rendelőben, hisz ott többnyire beteg emberek jelennek meg, ezért mindenkit kérünk, hogy saját érdekében ezeket tartsák be. Ez az oka annak, hogy ha 2-3 betegnél több tartózkodik a váróban, megnyitjuk a másik várótermet, vagy megkérjük az utoljára érkezőket a friss levegőn várakozásra.

Mindez elkerülhető a bejelentkezéssel és az időpontra pontosan érkezéssel.

További problémát jelent a tünetek gyakorisága. A COVID-19 leggyakoribb tünetei a legújabb adatok alapján: • fejfájás (70%) • szaglás elvesztése (70 %) • orrdugulás (67 %)• köhögés (63%)  gyengeség (63 %) izomfájdalom (62 %) orrfolyás (60%) • ízérzés zavara (54%) • torokfájás (53%) • láz (45 %)

Ezek többsége nem specifikus tünet, számos más betegség is kezdődhet hasonló tünetekkel. Az íz- és szagérzés elvesztése elég specifikus tünetnek tekinthető, de több vizsgálat is azt mutatja, hogy ezek csak az esetek felében fordulnak elő. A betegség kezdeti stádiumában tehát, pusztán tünetek alapján, a COVID-19-et nem lehet elkülöníteni más légúti fertőzéstől, pl. influenzától vagy náthától.

Emiatt, ha a fenti tünetekkel fordul orvoshoz, mindenképp először telefonon jelentkezzen be. A rendelőben van lehetőség antigén gyorsteszt végzésére, mely a fertőzés utáni második és 7. nap közt 80-90%-ban kimutatja a COVID fertőzést. Ha a teszt negatív, de a COVID fertőzés gyanúja erős, a doktornő megerősítő, úgynevezett PCR tesztet fog kérni, amit jelenleg a mentők végeznek el, a beteg lakcímén.

Amíg ez ki nem zárja a fertőzést, addig óvatosságból a beteg viselkedjen fertőzöttként, azaz tartson másoktól távolságot, ha nem egyedül lakik, hordjon otthonában is maszkot. A lakásban gyakran szellőztessenek, gyakori kézmosással és az együtt gyakran használt felületek (villanykapcsoló, kilincsek, telefon, evőeszközök) gyakori fertőtlenítésével igyekezzenek a fertőzés terjedését megakadályozni.

Jelenlegi tudásunk szerint a fertőzés igazolódását követően 10 nappal, vagy a tünetmentességet követő 3 nappal a beteg már nem fertőz, közösségbe mehet.

A COVID 19 fertőzés nagy része egy nagyon kellemetlen influenzaszerű megbetegedéssel jár, amire tüneti kezelést alkalmazunk: fájdalom és lázcsillapítás, bő folyadékbevitel, C vitamin pótlás (napi 1000 mg) D vitamin napi 2000NE, cink pótlása.

Amennyiben a tünetek súlyosbodnak, magas láz több mint 3 napig fennáll, a köhögés súlyosbodik, erős mellkasi fájdalom jelentkezik, felmerül COVID tüdőgyulladás gyanúja.

Ez esetben orvosi vizsgálatra van szükség, jelezve, hogy a beteg egyébként COVID fertőzött. Hasznos lehet egy PULZOXIMÉTER nevű mérőeszköz beszerzése, mellyel ellenőrizhető a vér oxigénszintje – 90% alatt mindenképp érdemes orvosnál jelentkezni.

 

Bár az oltás drámai módon csökkenti a súlyos megbetegedés vagy halálozás kockázatát, tény, hogy nem akadályozza meg a vírusátvitelt olyan mértékben, ahogy az reméltük.

Számos bizonyíték támasztja alá azt, hogy harmadik dózissal a vírusfertőzéssel szembeni védettség visszaáll a korábban tapasztalt igen magas szintre, még a 60 éves és idősebb korosztályban is.

EMIATT MINDEN, AZ OLTÁS ELSŐ 2 ADAGJÁT több mint 4 hónapja megkapott betegünknek JAVASLOM a 3. védőoltás felvételét.

A jelenleg zajló, “negyedik hullámot” a szakemberek az oltatlanok hullámának nevezik, mivel ők azok, akik nagy számban el fogják kapni a betegséget. Oltatni sosem késő, havi 2 alkalommal a háziorvosi rendelőben is szervezünk COVID elleni oltást, eddigiekben a PFIZER Comirnaty nevű vakcinájával. Emellett regisztrációt követően a szombathelyi vagy zalaegerszegi Oltóponton is van lehetőség oltás felvételére, igény esetén ennek megszervezésében is készséggel segítünk.

A tervezhető fogászati ellátások, invazív beavatkozások Kormányrendelet értelmében 6 éves kor felett csak a koronavírus elleni védettség igazolásával végezhetők el. Amennyiben nem rendelkezik a védettséget igazoló dokumentummal, a tervezett ellátást vagy a beavatkozást megelőző 48 órán belül elvégzett negatív eredményű SARS-CoV-2 PCR-teszt és az ellátás vagy a beavatkozás napján elvégzett negatív eredményű antigén gyorsteszttel kell igazolnia, hogy a vizsgálat időpontjában  SARS-CoV-2 koronavírus nem volt kimutatható. Ugyanez érvényes a beteget kísérő személyre is!

Ezek a rendelkezések nem a betegek bosszantására születtek, hanem hogy megakadályozzák, hogy az orvosi rendelők, kórházak ne legyenek a fertőzések központjai. A járvány akkor fejeződik be minél hamarabb, ha mindnyájan felelősen viselkedünk, és a saját életünkben megteszünk mindent a fertőzés terjedés megakadályozásáért.

A SARS-CoV-2 fertőzés később sem fog eltűnni, de nagy valószínűséggel – a védőoltásoknak köszönhetően -nem fog nagyobb és súlyosabb járványokat okozni a jövőben, mint a szezonális influenza.

Written by admin.pankasz